lördag 24 mars 2012

Dunderklumpen och barndomsnostalgi

Dunderklumpentyger är omåttligt popuära har jag märkt, vilket inte är konstigt - figurerna är väldigt charmiga!! Jag härstammar från Jämtland på både mammas och pappas sida. Min farmor och min farfar är båda födda i byar utanför Strömsund i norra Jämtland, och det var i Strömsund mamma och pappa träffade varandra på elevhemmet. Boken om dunderklumpen tar sin utgångspunkt i Strömsund och Ströms vattudal och på hembygdsgården finns Jätten Jorm att beskåda. Så när jag gillar dunderklumpen så är det inte bara retrohybris utan även väldigt väldigt nostalgiskt. Vi tillbringar fortfarande ett par veckor varje sommar i en by utanför Strömsund och jag hoppas alltid att jag ska springa på lite dunderklumpentyg på någon loppis, men det har hittills aldrig hänt.


Vad? En helfodrad klänning av blandade tyger med knapp bak, ca stl. 80-86.
Material: Figuren i mitten (kaninen En Dum En från dunderklumpen) kommer från ett örngott med dunderklumpenmotiv. Sidorna framtill och bakstycket är del av ett tyg som jag köpt på tradera, likaså "volang"-delen längst ner. Hela klänningen är fodrad med samma tyg som volangdelen. Knapp från Liberty.
Bra: Örngottet var för kort för att det skulle räcka till en hel klänning så det gav mig anledning att förlänga klänningen med ett annat tyg, och det blev ju riktigt fint! Också fint att ha lite "blekta" färger eftersom dunderklumpentyget var ganska urtvättat, men i kombination med andra lite blekare tyger så gör det inget tycker jag! Ytterligare en rolig grej var att jag fick hjälp av Ivar att sy, han tryckte på pedalen och jag styrde tyget :)
Dåligt: Jag glömde bort att det inte går att vändsy en helfodrad klänning om man inte har delat bak- eller framstycke så jag var tvungen att komma på en annan lösning. Det blev ett sprund baktill med en knapp och det är väl OK men inte vad jag hade tänkt mig från början. 


2 kommentarer: