tisdag 6 september 2011

En liten tutorial

Julen förra året försökte jag mig på att halvfodra ett par klänningar men hade helt fel teknik så det blev inte bra. Nu har jag lärt mig hur man gör - åtminstone på en klänningsmodell som den på bilderna nedan, där bakstycket sys i två stycken. Jag försöker mig på en beskrivning som kanske någon där ute kan ha glädje av. Självklart gör man likadant om man önskar helfodra klänningen :)

1. Klipp till framstycket och de två bakstyckena i yttertyget, klipp motsvarande stycken i fodertyget men gör dem så korta som du önskar - jag brukar låta fodertyget täcka livet på klänningen.

2. Eftersom klänningen bara är halvfodrad måste alla kanter zick-zackas.

3. Sy ihop axelsömmen på foderdelarna.

4. Sy ihop axelsömmen på yttertyget.

5. Lägg yttertyg och foder räta mot räta och sy halsringningen. På klänningen på bilderna har jag lämnat öppet mitt på bakstycket och satt en hyska där, i så fall börjar man sömmen där man vill att öppningen ska börja, så syr man räta mot räta upp längs ena bakstycket, sen hela halsringningen och så ner på andra bakstycket. Om man vill sätta knappar i stället får man passa på att sy fast knappögglor i sömmen på ena sidan (ögglan läggs förstås då så att den hamnar mellan fodertyg och yttertyg. Ett tips är att börja med att sy fast ögglan ordentligt i sömsmånen på det ena tyget).

5. Sy armhålet räta mot räta - sidsömmarna och mittbak-sömmen är fortfarande öppna!

6. Klipp ner sömsmånen om den är bred och klipp upp (dvs. gör små jack i) sömsmånerna på de rundade delarna av ärmhål halsringning och vänd sen klänningen rätt genom att trä bakstyckena via axelsömmarna till framsidan.

7. Sy ihop sömmen mitt bak: lägg yttertyget räta mot räta (alltså inte yttertyg och fodertyg räta mot räta mot varandra!) och börja sy ihop delarna längst ner på yttertyget. När du når fram till det ställe där ryggöppningen ska börja, fortsätt bara sömmen över på fodertyget som också ligger räta mot räta (se bild nedan).

8. Gör likadant på  sidosömmarna.

8. Fålla yttertyg och fodertyg.

I öppningen bak kan man förstås också sy i en dragkedja eller snörning eller vad man nu finner inspiration till.

Det färdiga resultatet!
Baksidan med en liten hyska upptill.
Sy sömmen från yttertyg (räta mot räta) hela vägen runt och till slutet av fodertyget.
Halvfodringen i all sin glans (?!)
Mönster: Jag tror att jag använt ett mönster ur Baby Cool som jag sedan ändrat. Ca stl 80.
Material: Yttertyget lär ska vara ett gammalt IKEA-tyg som jag fått från svärmor, tyvärr vet jag inte vem formgivaren är (någon kanske vet?). Fodertyg ett sjuttitalstyg från mammas gömmor.
Bra: Att jag äntligen fattat hur man gör detta. Bra också att IKEA-tyget redan var fållat (det hade varit en gardin) så jag återanvände helt enkelt fållen så slapp jag det momentet :)
Dåligt: Jag upptäckte när jag redan var klar att tyget har ett liiiitet hål baktill, vilket är trist. Dessutom sydde jag på hyskan upptill från utsidan och det blev ju inte lika snyggt som om jag sytt fast den på avigan. I övrigt en somrig och fin klänning så här på hösten...

2 kommentarer: