fredag 13 januari 2012

Evighetsprojekt

Jag gillar gamla mönster. Ofta är kläderna snygga, för att inte tala om teckningarna på modellerna! Däremot är beskrivningarna ofta ganska otydliga, vilket kan vara en nackdel.


Jag hittade ett fantastiskt tjockt tyg - en tidigare gardin / draperi på min favorit-vintageaffär. Det fanns två längder men jag blev lite snål och köpte bara den ena. Givetvis ångrade jag mig och gick tillbaka men då var den andra längden förstås borta. Tyget har jättefina färger och är lite glansigt på ytan, men jag tror att det är 100% bomull (känns så). Jag tänkte redan när jag köpte det att det skulle bli en vårkappa till Vega, som blir två år i april.

Hittade ett fint retromönster på en kappa men hade några ändringar jag ville göra. Varje liten ändring har lett till helt oväntade följdproblem som tagit massor av tid i anspråk att lösa. Kappan har utvecklats till ett evighetsprojekt. Nu, efter sju sorger och åtta bedrövelser, återstår ett problem (som jag upptäckt - fler kan lura bakom hörnet!!). I stället för tunnare bomullsfoder ville jag fodra med plysch för att den skulle bli lite varmare (och mysigare). Kappan har ett rejält veck där bak men jag tänkte att så rymlig behöver den inte vara i fodret - då blir den bara knölig, så jag skippade vecket. Inte tänkte jag på att det då inte går att sy ihop fållen där nere! Så nu sitter jag här med en halvfärdig kappa. I bland plockar jag fram den för att fundera över en lösning men sen lägger jag undan den igen. Det är ju några månader kvar till våren så jag kanske hinner få en släng inspiration...

2 kommentarer:

  1. Hmm, det är ju jobbigt när man inte kan hålla sig till mönstret utan känner ett ständigt behov av att hitta på (förbättrande?) ändringar ;). Jag funderar lite och tänker att det kanske går att klyva fodret mitt bak (om det är där som det är ett veck i själva jackan) och bara fästa fodret från sidsömmen mot mitt bak så långt som det räcker. Eller så kanske det funkar utan att fästa fodret i nederkant och låta det hänga löst.

    /Syster Queen Josefin

    SvaraRadera
  2. Jag lutar åt att låta fodret hänga löst, ev fästa det i framdelarna på jackan och låta det vara löst i bakstycket. Eller sy en kil i fodret mitt bak men jag tror som sagt det blir lite för mycket tyg då! Vega kanske aldrig får sin kappa... De coola hängselbyxorna från förra inlägget tycker hon INTE om - hon skriker och fäktar när jag försöker sätta på henne dem. Beestämd tjej.

    SvaraRadera