söndag 6 november 2011

Unisex nu och då

Jag syr mest klänningar så det blir lite magert när det gäller kläder till små pojkar. Visserligen blir det väl mer och mer OK för en pojke att ha klänning (min grabb var t.ex. lucia på dagis förra året) men man kanske ändå inte ger bort en klänning till nybliva gosseföräldrar?! Men små pojkar förtjänar ju också att kläs i färgglada retroplagg! Försökte mig därför på en liten tröja / jacka som passar både pojke och flicka!
Mönster: Från Ottobre nr 3/2003 stl 68, men den ser ganska stor ut...
Material: Yttertyg ett påslakan från mamma, fodertyg en nyköpt stuv i flanell från Söders Tyger, där även knapparna är köpta. Kantband är egentligen inte kantband utan klippta remsor från ett av Åhlens tyger.
Bra: Den blev mjuk och gosig och jag gillar modellen med sned knäppning. Kul också, som sagt, att sy något som passar en pojke!
Dåligt: Den tog lite tid att sy så någon massproduktion lär det inte bli fråga om.

Och som en påminnelse om hur vi klär våra söner och döttrar: så här fint klädd var vår kung Carl Gustaf i sin barndom (tidningen är en Året Runt från 1947). Jag tror hans blus / klänning knappast skulle passera som ett plagg för en gosse i dag (tyvärr!). Men det ligger väl i de stora klädkedjornas intresse att plagg inte kan ärvas från syster till bror - då måste man ju köpa nytt i stället gudbevars.

1 kommentar:

  1. Ooo, den är jättefin! Och visst ska små pojkar också få färgglada kläder!!

    SvaraRadera