fredag 10 december 2010

Första inlägget - det började med några väskor...

Allt började med att jag köpte en symaskin. Den allra billigaste och simplaste sorten eftersom jag bara skulle sy en och annan raksöm - någon gardinfåll nu och då eller kanske laga något hål. Till vardags är jag jurist och det låg väl inte i självbilden att jag skulle vara särskilt kreativ. Men en symaskin behöver man ju.

Så fann jag att jag saknade en enkel väska att bära papper i mellan möten och tänkte att det kan väl inte vara så svårt. När jag surfade runt för att möjligen hitta ett väskmönster på nätet upptäckte jag att många som syr har ett eget "märke". Plötsligt blev det mindre viktigt vad jag faktiskt skulle sy, och mer viktigt att ha ett märke att sätta på mina alster, så det allra första jag gjorde var att beställa märken. I sure have my priorities right! Namnet var enkelt - Biverton är ett av många smeknamn på sonen.

Sen blev det en lång rad väskor varav två kan beskådas här. Mönstret var ett gratismönster från http://www.ottobredesign.com/ som nu tyvärr inte finns kvar på deras hemsida.
När jag botaniserade bland mammas tyger hittade jag ett fantastiskt dunderklumpentyg - helt oanvänt! Det kunde jag förstås inte göra en väska av, utan det fick bli några klänningar. Inte för att jag hade någon dotter att klä utan för att klänningar verkade tillräckligt enkelt för att jag skulle klara det...

En period sydde jag nästan bara haklappar, mest för att det var enkelt och dessutom en perfekt present att ge till nyblivna föräldrar. Fast man kan inte sy för många haklappar i rad upptäckte jag - att nåla genom snedslå + vaxduk ger väldigt ömma tummar...
 
Redan innan jag började sy har jag i perioder stickat - mest tröjor / koftor och bara åt mig själv. Stickningen har varit en utmärkt förevändning att sitta framför TV:n på kvällen ("vadå se på TV - jag sitter ju här och stickar mig en tröja..."). Vuxentröjor tar dock ganska lång tid att färdigställa så när jag kommit in i barnklänningssvängen så blev det några stickade barnklänningar också och en virkad (den rosa nedan). Det gick bra mycket snabbare än att sticka vuxentröjor. Allra snabbast går det förstås att sy en klänning, men då är det svårt att titta på TV samtidigt.


Den här klänningen och hatten sydde jag av en gammal gardin inköpt på loppis i Gubbhögen (ja, stället heter faktiskt så). Tyget räckte även till en hatt till min son. Den blev hans favorithatt en hel sommar. Det finns knappt en bild i kameran från den sommaren där han inte har hatten på sig! 
I takt med att jag sydde mer började jag tycka att min jättebilliga symaskin kanske var lite begränsad. En eftermiddag gjorde jag ett ärende på http://www.soderstyger.se/ tillsammans med min sambo. Han övertygade mig om att jag behövde en ny symaskin och därför impulsköpte jag en riktig pärla, en husqvarna sapphire 835. Så nu kan jag säga upp mig från mitt jobb och sy kläder på heltid, eh...not! 

I våras fick jag en dotter så nu har jag äntligen avsättning för alla klänningar. Jag har även fått lite förfrågningar från potentiella kunder vilket ställer mig inför det svåraste problemet - hur prissätter man? Jag är fortfarande på nivån att det känns lite märkvärdigt att någon över huvud taget vill klä sitt barn i något av mina alster. Jag jobbar vidare på det.

4 kommentarer:

 1. Kicki Andersson15 december 2010 11:25

  Men Julia... Som om du inte skulle vara kreativ! Och som om kreativitet inte skulle vara en förmåga för jurister att besitta! Jag förstår att du är präglad av en miljö där det finns ett rätt och ett fel och att allt annat är trams, men du är ju ändå Julia och har så många andra perspektiv - det var ju därför vi kom så bra överens i andra altstämman, ju!

  Kul att se dina alster - superfina!!

  SvaraRadera
 2. Hurra för din sprillans nya blogg, jättefina grejer!

  SvaraRadera
 3. Heeeej! Var fasen är köpknappen?!?! Vilken fin blogg!! Alltså i mina ögon är ni två mycket märkliga människor du och din syster, ja för att inte säga mystiska. Varför kan ni göra allt och inte jag??? Bläh, nu sitter jag är och blir självkritisk när jag skulle berömma dig för dina fina grejer! Fantastiskt fint alltihopa!! Jag vill köpa. Många kramar från ALA, hälsa familjen!

  SvaraRadera
 4. Oh ni är så snälla! Vi får väl se om bloggen och kreativiteten överlever föräldraledigheten :D

  SvaraRadera