lördag 21 april 2012

Plexus

Jag associerar omedelbart till Sven "Plex" Pettersson, men det är väl tveksamt om Plex var Sven Fristedts inspirationskälla när han designade detta tyg som fått namnet Plexus. Läser på Designarkivet att Fristedt gick på Beckmans textilutbildning med Göta Trädgårdh som lärare och att han under utbildningen fick praktikplats på Borås Wäfveri och då formgav mönstret Plexus. Tyget trycktes hos mästertryckaren Erik Ljungberg vid Ljungbergs textiltryck i Floda och tillverkades 1958-1983. (En parentes: tänk att vara "mästertryckare". Bara en sån sak.)

Lite närmare till hands är kanske min association till solar plexus, eller plexus solaris som det egentligen heter. Det är ju onekligen något som liknar solar i mönstret, om man nu ska tolka det bokstavligt. Plexus solaris är en samling nervceller i bakre bukhåleväggen, läser jag på Wikipedia. Ett slag mot plexus solaris leder till stor smärta och i bland andningssvårigheter. Fristedts Plexus har vissa likheter med det man kan se i serietidningar när ett slagsmål med stjärnsmällar refereras. Skriv in ett PAOW eller ett SMACK i en av solarna så har vi ett slag i plexus solaris!

Det finns säkert fler associationer (kommentera gärna!). När jag sett plexus på bild har jag inte varit så imponerad, men när det dök upp på tradera nyligen så gav jag det en chans. I fredags anlände det och jag föll direkt! Det är omöjligt att fota detta fina tyg så att det framgår hur fantastiskt det är - I'm in love!


Sven Fristedt "Plexus" 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar