söndag 4 augusti 2013

Sommardagan på Støtt 2013

Jag har en driftig mamma. Efter pensionen flyttade hon till sitt sommarhus på ön Støtt i Nordnorge. Det visade sig att pensionärslivet inte var något för henne så hon startade med pralintillverkning, vilket sedan utökats med marmelader, saft och örtkryddor, allt tillverkat från sådant hon finner i naturen.

Vi brukar besöka Støtt en gång varje sommar. Helst då det är midnattssol men denna gång blev det lite senare. I stället lyckades vi pricka in "Sommerdagan" i Meløy (kommunen där Støtt ligger). För första gången skulle denna aktivitets- och hemvändarvecka också innehålla en dag av aktiviteter på Støtt. Här finns fantastisk, karg natur med atlanten och höga fjäll i bakgrunden, en underbar plats att besöka. Men liksom många orter som ligger lite oländigt till så har Støtt en vikande befolkningstrend - när mamma först kom hit för drygt 20 år sedan bodde här kring 100 personer och det fanns en skola på ön. Nu är skolan nedlagd och antalet bofasta är knappt 30. Glädjande nog finns dem på ön som vill och kan satsa på utveckling. Sedan förra året finns en livlig restaurang på ön! En affär har alltid funnits men efter att ha rustat upp en äldre byggnad i gästhamnen öppnade förra året restaurangverksamhet med möjlighet till övernattning i Rorbua - ett hus från 1700-talet. Det ena ger det andra och nu var det alltså aktiviteter på Støtt på Sommerdagan. En av aktiviteterna var besök hemma hos mamma (som bor längst bort på ön) med möjlighet att provsmaka och köpa hennes produkter. Jag tog med en påse Bivertonkläder också, för man vet ju aldrig.

Eftersom detta var första gången Sommerdagan hade aktiviteter på Støtt var det svårt att sia om hur välbesökt det skulle bli, och om någon skulle orka promenera de närmare 3 km till mammas hus. Vi fixade i alla fall i ordning i det hus som mamma just nu håller på att bygga där hon ska ha sin chokladtillverkning. Det är ännu omålat men med en fin utsikt. Så glada vi blev när de första gästerna dök upp och sen rullade det på hela dagen! Mamma sålde praliner och jag sålde klänningar. All in all en riktigt fin dag.
 
Mammas praliner "Støttkuler"


Mammas smakprov med utsikt!


Kvällsvy från vardagsrumet


Utsikt från övervåningen - får, hav och fjäll
Sommarkväll vid huset
Fisketur med Hurtigrutten i bakgrunden
Utsikt från altanen

2 kommentarer: