söndag 30 december 2012

Julens fynd

Man får ju passa på att söka tygfynd när man befinner sig i obygden. Julen firades med syrrans familj i deras semesterbostad, som egentligen är en året-runt-bostad där min svågers släkt bott i många generationer. Den ligger i obygden, således gjorde jag där det första fyndet! Syrran hittade det översta tyget på bilden i ett skåp, en gardin har det varit och nu ska det nog bli en jacka. De andra två köpte jag på en loppis i Sundsvall - inte lika avlägset kanske :)

På samma loppis i Sundsvall hittade jag detta fina tyg i två färgställningar - visserligen bara smala remsor, men ändå ack så användbart. Den nedre är egentligen en gardin i tio delar där varje tygbit är fastsydd i ett sjok av tyll (?!). Inte riktigt my cup of tea så jag tänker befria det fina tyget från tyllet.

tisdag 18 december 2012

Lapptäcken på jämtska

Mina barn ska snart få en ny kusin och min svägerska undrade om jag kunde sy ett lapptäcke till den väntade bebisen. Hennes föräldrar är, liksom min pappa, bördiga från Strömsundstrakten och därför ville jag gärna inkludera dunderklumpen i täcket, som ju också kommer från samma trakt (vilket jag skrivit lite om här).




Vad? Två lapptäcken, det övre 77 x 105 cm, det nedre 61 x 80 cm. Det nedre har grön fleecebaksida medan det övre har en baksida av mörkblått bomullstyg men är fodrat med fleece.
Material: Det fina dunderklumpentyget har jag köpt genom en facebookgrupp. Övriga tyger i lapptäckena är från gardiner och påslakan. Fleecet i båda täckena är egentligen slaktade fleecefiltar från Åhlens och baksidestyget på övre täcket är vanlig lakansväv som jag köpt på Ohlssons.
Bra: Det är KUL att sy lapptäcke! I det övre täcket valde jag göra rutorna lite större, vilket gjorde att det verkligen gick som en dans. Dunderklumpentyget är väldigt fint, varje bild är som en liten tavla och därför tycker jag att detta var ett bra sätt att använda det på. Dessutom - nästan det bästa - jag lärde mig att sy ihop vändhålet på ett väldigt smart sätt, med en "smygsöm". För allvarligt, att sy igen vändhålet måste vara det tråkigaste man kan göra!! I nästan alla beskrivningar står att man ska sy igen vändhål för hand "med små fina stygn". Skitsnack! Jag har ALDRIG lyckats få till en snygg söm på det viset och dessutom tar det en evinnerlig tid. Med den fantastiska smygsömmen går det hur snabbt som helst, blir helt osynligt och är busenkelt. Detta är säkert inga nyheter för er syrävar men för mig var det a true revelation! Jag tackar de niondeklassare som spelat in en instruktionsfilm och lagt ut på youtube. Tack för det!
Dåligt: En tillfällig förvirring gjorde att det nedre täcket har en fleecebaksida men är "fodrat" med lakansväv. Som ni förstår var avsikten att lakansväven skulle vara ytterst men inte tänkte väl jag på vilken ordning jag lade tygen. Lyckligtvis är ingen större skada skedd, för det funkar ju bra (och är lite gosigare) att ha fleece på baksidan också.

tisdag 11 december 2012

En sockerbagare


Inför luciafika på Vegas dagisavdelning har jag sytt en sockerbagarutstyrsel. Genom att säga att det är Ivars så har jag dessutom fått henne att vilja ha den på sig ("Jag åsså, jag åsså, min min!!").





Vad? Klänning och kockmössa. Klänningen är halvfodrad och stängs med en knapp på varje axel, stl 98. Kockmössan är fodrad i bandet runt pannan och fästs med kardborreband, passar därför både barn och vuxen!
Material: Tyget med pepparkakorna på var ursprungligen en gardin som jag köpt på någon loppis. Fodertyget på klänningen är "en enkel" från Tampella och det rutiga fodertyget på mössan var en stuv jag köpte på Tygverket. Bruna zick-zackband var inte lätt att hitta men jag fann det till slut på Ohlssons tyger, där jag även köpte knapparna.
Bra: Alltid kul att sy något nytt (kockmössan) och jag kom på att det är ju ingen dum julklapp till en treåring, kockmössa och förkläde. Det var också kul att sy något till Vega.
Dåligt: Jag gjorde momenten i mössan i lite fel ordning så det blev en del extrajobb.

lördag 1 december 2012

Landskapstyger

Jag håller på med ett lapptäcke. Särskilt snabb är jag ju inte så nu är det glest mellan inläggen. I dag fick jag dock ett ryck och plockade fram alla fina landskapstyger som jag har, bara för att titta på dem. Fråga är när jag ska komma mig för att sy något av dem? Tills vidare - håll till godo!


 Mitt första landskapstyg var det här fina, designat av Anna-Lena Emdén. Kolla in detaljerna! Det var min snälla svägerska som hittade detta på en loppis - ett helt draperi för 20 kr!



Ingen samling av landskapstyger är väl komplett utan Skillingaryd, designat av Ann-Marie Netterdag. Detta kom jag över genom ett "rapportbyte" med re-dizain, jag fick Netterdag och hon fick Emdén. En win-win helt enkelt!

Det här tyget är egentligen del av ett påslakan och har redan blivit till en klänning. Tyget kommer från ett byte med Nusse.

Det här fina tyget hittade jag på Myrorna på Hornsgatan (Stockholm). Först var jag på väg att lägga tillbaka det (helt obegripligt - jag vet!) men så tittade jag igen och bestämde att det skulle få följa med mig hem. Jag har ingen aning om designer - den som vet något om tyget får gärna upplysa mig.

Ett litet örngott som jag tror jag köpt på tradera måste jag också få visa upp. Egentligen lite för bleka färger för min smak, men mönstret är så rart, så rart...

Vad säger ni om de här ilskna tomtarna? Tyget hittade jag på en Facebooksida för dem som gillar 60- och 70-talstyger och hur kan man motstå dessa argsinta figurer? Jag kunde det inte.


Vet inte om det här kan kallas landskapstyg - jag tycker i alla fall att det platsar här. Tyget heter "Blomsteräng" och det är Susanne Grundell som är designer. Det såldes på KF och jag fick det av svärmor. Undrar om det inte hängt på min sambos rum när han var barn?!

Ytterligare ett Emdéntyg som kanske inte heller riktigt kvalificerar som landskapstyg får avsluta denna tygkavalkad. Ett landskap är det ju inte, men däremot ett äppel- (körsbärs- ??) träd. Införskaffat för en inte allt för billig penning på min favorit-secondhand på Rosenlundsgatan.