onsdag 14 november 2012

Operation UFO: Babyklänning

Jag älskar den här modellen av klänning / förkläde som sys i ett stycke och som knäpps på axlarna. Någon gång i tidernas begynnelse så tänkte jag att herre gud, hur svårt kan det vara att förstora den här modellen? Så jag ritade lite på fri hand och tog ett tyg jag tyckte var fint och sydde en vansinnig skapelse som knappast kan ha passat något barn. Det ÄR inte a piece of cake att förstora den här modellen, det vet jag nu (en annan sak är att jag nu, flera år senare, faktiskt tycker mig ha lyckats, vilket jag skriver om här). Men tyget är ju så fint så kreationen har legat flera år i mitt skåp. Det kan vara mitt allra äldsta UFO! Nu - till slut - har jag i alla fall minskat ner den till babystorlek, och det gick ju faktiskt ganska snabbt!


Vad? Helfodrad klänning / förkläde ca stl 62-68.
Material: Yttertyget är från ett påslakan som jag köpt på tradera, fodertyget ett vanligt, vitt lakanstyg.
Bra: Att jag inte givit upp och kastat detta under åren!
Dåligt: Ingenting.

måndag 12 november 2012

Operation UFO: En applikation senare

Det fanns en tid när "applikation" var något annat än ett program man kan ladda ner till sin smartphone. De här byxorna var sydda och klara när jag upptäckte en skada i tyget. Det såg ut ungefär som en brännskada från ett strykjärn och fanns på tyget när jag köpte det (på tradera). Så vad gör man då? Man tänker på syfröken Lilian som lärde oss att sy applikationer i syslöjden. Tack för det Lilian!





Vad? Ett par halvfodrade hängselbyxor stl. 56.
Material: Tyget har jag köpt på tradera, fodertyget ingick i ett tygpaket jag köpte av Nusse. Applikationen är gjord i ett nytillverkat tyg från Åhlens och mudden hittade jag hemma hos mamma.
Bra: Även denna gång - att jag äntligen avslutat detta UFO. Så surt det var när jag hade sytt klart byxorna och plötsligt såg fläcken, som egentligen är mer som en skiftning i färgen men tillräckligt synlig för att kräva en åtgärd. Så fick jag öva lite på applikationer också. Jag använde vlisofix för att fästa hjärtana på tyget och sick-sackade sen runt om.
Dåligt: Blev det kanske lite mycket med blommigt, prickigt och randigt på samma plagg?

söndag 11 november 2012

Operation UFO: Dalahästar

Det här känns lite midsommaraktigt men mitt UFO-projekt känner inga årstider - nu ska det bara bli klart!





Vad? Den övre en ofodrad klänning stl 80 som knäpps med en knapp på vardera axel, den nedre en ofodrad klänning / utanpålinne stl ca 74-86.
Material: Klänningarna är sydda av tyget Leksand, formgivet av Carola Bengtsson-Malmström och har sålts på Åhlens. Det är alltså ett alldeles nytt tyg, men i bland är ju även nya tyger så himla fina att jag får frångå mitt retrotema.
Bra: Att tyget är fint och att jag äntligen blev klar med dessa UFO:n. Den övre klänningen hade jag inte förstärkt där knappen och knapphålet skulle vara (jmf här). Hur kul är det att göra det i efterhand?! Nu är det i alla fall gjort. Den nedre skulle bara Biverton-lappen sys fast på så det var ju snabbt ordnat.
Dåligt: Ingenting, nada, niente!

tisdag 6 november 2012

Operation UFO: Många lappar små...

Jag städade mitt syrum (som också är sovrum och piano-rum) häromdagen och fann till min förskräckelse en hel del UFO:n (UnFinished Objects alltså...). Så nu bestämde jag mig för att avsluta dem innan jag går vidare. Det första i raden: Ett lapptäcke!!




Vad? Ett lapptäcke ca 74 x 101 cm.
Material: En blandning av påslakanstyger och gardintyger. Gladast är jag över det fina Paddingtontyget som jag fått från mammas gömmor. För litet för att kunna sy något av men perfekt till lappar! Den uppmärksamme känner även igen blåbärstyget och elefanttyget som båda är designade av Anna-Lena Emdén. Baksidan är ett nyköpt plyschtyg.
Bra: Det var kul att fundera över mönster, hur rutorna skulle ligga etc. Själv tycker jag att avigsidan (insidan) är nästan lika snygg som framsidan :)
Dåligt: Jag gjorde rutorna lite för små, vilket innebar att när jag lagt ut alla rutor var täcket fortfarande ganska litet Det var ett av skälen till varför detta länge var ett UFO. Jag kom på att jag kunde rama in rutorna med ett och samma tyg, men jag valde tyvärr "fel" tyg först och det blev inte snyggt. Men hur kul är det att sprätta? Till slut tog jag mig i alla fall tid och när jag valde det tyg ni nu ser på bild till ram blev det mycket finare! Nästa problem var baksidan. Jag begriper inte att andra orkar sy i stretchiga tyger - det är ju hopplöst!! Hur jag än gjorde så var baksidan aldrig lika stor som framsidan. Jag hade även tänkt fodra med ett fleecetyg men jag hade tillräckliga problem med plyschen så jag gav upp. Nästa gång får det nog bli en baksida av vävt tyg med fleecefoder innuti. Och större rutor.

lördag 3 november 2012

Juvelen i kronan

Pompeja går hem även hos de yngre generationerna. Nedan kan ni beundra Ivars mini-mellofigur JUVELEN, iklädd en t-shirt (påstår Ivar) i pompejatyg - egenhändigt valt av Ivar ur min lapplåda. Snygg som få!