onsdag 29 december 2010

måndag 20 december 2010

Halvfodring

Jag har försökt mig på att halvfodra två klänningar, båda stl 74-80. Började med hönsklänningen nedan (tyg från moster AnnMarie (tackar!) i design av Anna-Lena Emdén) men tyckte att fodringen blev lite ynklig. Så på blomklänningen (tyg från Tradera) fick det bli en lite längre fodring, men det blev inte heller bra, det blev lite klumpligt i sidsömmen. Jag misstänker att jag har helt fel teknik. Kanske någon där ute kan tala om hur man gör?




 

fredag 17 december 2010

Veckans alster - elefanter och blommor

Det blev två förklädesklänningar den här veckan, båda i stl 62-68. Tyget med elefanter kommer från moster AnnMaries tygsamling. Tyget till den blommiga klänningen har jag köpt på tradera och den är fodrad med ett tyg från mammas samlingar.



tisdag 14 december 2010

Förklädesklänningar


Nu har jag snöat in på förklädesklänningar. Jag fick syn på en helfodrad förklädesklänning som sys i ett enda stycke, så jag ritade av mönstret och sydde några egna. Toppenduktiga Retrostuff har även lagt upp ett liknande mönster på sin hemsida - mycket snällt! Det går snabbt att sy - en klänning blir klar på någon timma. Klänningarna nedan är i stl 62-68 och kräver alltså inte ens särskilt mycket tyg. Modellen är dessutom otroligt bra för små barn som mest sitter. Korsknäppningen i ryggen ger maximal rörlighet och klänningen är lätt att ta på och ta av.


 









Min favorit är en jag fodrat med ett lakanstyg från min mormos mors brudkista. Monogramet (KS - Kristina Sandström) som broderades någon gång i början av förra seklet finns kvar på insidan av klänningen, vilket syns om man tittar noga på den nedersta bilden. Så fastän dottern nu har vuxit ur den så tänker jag behålla den av nostalgiska skäl!





måndag 13 december 2010

Applikationer

Applikationer - ett ord jag aldrig trodde jag skulle ta i min mun. Ordet förknippar jag med en syfröken från mellanstadiet som kanske inte var så cool, nej... Det ligger något tantigt över ordet. Så jag är väl tant då. Det var när jag köpte Polarn och Pyrets fina T-shirtar till sonen i somras som det slog mig - i stället för att betala 175 kr för en PoP-tröja med applikation kan man kanske köpa en enfärgad T-shirt billigt och göra en egen? Här ser ni resultatet. Inte lika fint som Polarns, men sonen var nöjd!

söndag 12 december 2010

Klänning med blommor

När jag syr blir det oftast barnklänningar. Enklast så. Man kan välja bort svårigheter så som knapphål. Hittills skippar jag knapphålen och använder min fantastiska Prymtång som gör så fina tryckknappar. Eller så gör jag knytband som på klänningen nedan. Den sydde jag häromkvällen i ett tyg som jag fyndat på tradera. Jag har upptäckt att det är oerhört praktiskt med öppen rygg till barn som inte går ännu.



Tids nog ska jag försöka sy något lite mer komplicerat. Jag prenumererar på Ottobres barnupplaga som kommer med fyra nummer per år och bara innehåller mönster till barnkläder. Många präktiga och lite töntiga plagg men det kan man väl komma ifrån genom att välja lite roligare tyger. Eller så blir jag väl så gammal tillslut att jag tycker att det ser Fränt ut.

fredag 10 december 2010

Första inlägget - det började med några väskor...

Allt började med att jag köpte en symaskin. Den allra billigaste och simplaste sorten eftersom jag bara skulle sy en och annan raksöm - någon gardinfåll nu och då eller kanske laga något hål. Till vardags är jag jurist och det låg väl inte i självbilden att jag skulle vara särskilt kreativ. Men en symaskin behöver man ju.

Så fann jag att jag saknade en enkel väska att bära papper i mellan möten och tänkte att det kan väl inte vara så svårt. När jag surfade runt för att möjligen hitta ett väskmönster på nätet upptäckte jag att många som syr har ett eget "märke". Plötsligt blev det mindre viktigt vad jag faktiskt skulle sy, och mer viktigt att ha ett märke att sätta på mina alster, så det allra första jag gjorde var att beställa märken. I sure have my priorities right! Namnet var enkelt - Biverton är ett av många smeknamn på sonen.

Sen blev det en lång rad väskor varav två kan beskådas här. Mönstret var ett gratismönster från http://www.ottobredesign.com/ som nu tyvärr inte finns kvar på deras hemsida.
När jag botaniserade bland mammas tyger hittade jag ett fantastiskt dunderklumpentyg - helt oanvänt! Det kunde jag förstås inte göra en väska av, utan det fick bli några klänningar. Inte för att jag hade någon dotter att klä utan för att klänningar verkade tillräckligt enkelt för att jag skulle klara det...

En period sydde jag nästan bara haklappar, mest för att det var enkelt och dessutom en perfekt present att ge till nyblivna föräldrar. Fast man kan inte sy för många haklappar i rad upptäckte jag - att nåla genom snedslå + vaxduk ger väldigt ömma tummar...
 
Redan innan jag började sy har jag i perioder stickat - mest tröjor / koftor och bara åt mig själv. Stickningen har varit en utmärkt förevändning att sitta framför TV:n på kvällen ("vadå se på TV - jag sitter ju här och stickar mig en tröja..."). Vuxentröjor tar dock ganska lång tid att färdigställa så när jag kommit in i barnklänningssvängen så blev det några stickade barnklänningar också och en virkad (den rosa nedan). Det gick bra mycket snabbare än att sticka vuxentröjor. Allra snabbast går det förstås att sy en klänning, men då är det svårt att titta på TV samtidigt.


Den här klänningen och hatten sydde jag av en gammal gardin inköpt på loppis i Gubbhögen (ja, stället heter faktiskt så). Tyget räckte även till en hatt till min son. Den blev hans favorithatt en hel sommar. Det finns knappt en bild i kameran från den sommaren där han inte har hatten på sig! 
I takt med att jag sydde mer började jag tycka att min jättebilliga symaskin kanske var lite begränsad. En eftermiddag gjorde jag ett ärende på http://www.soderstyger.se/ tillsammans med min sambo. Han övertygade mig om att jag behövde en ny symaskin och därför impulsköpte jag en riktig pärla, en husqvarna sapphire 835. Så nu kan jag säga upp mig från mitt jobb och sy kläder på heltid, eh...not! 

I våras fick jag en dotter så nu har jag äntligen avsättning för alla klänningar. Jag har även fått lite förfrågningar från potentiella kunder vilket ställer mig inför det svåraste problemet - hur prissätter man? Jag är fortfarande på nivån att det känns lite märkvärdigt att någon över huvud taget vill klä sitt barn i något av mina alster. Jag jobbar vidare på det.